BUSMAN távfelügyeleti rendszer

A műszaki élet számos területén szükség van arra, hogy egy távoli, kihelyezett, vagy zárt terület (például számítógép terem) berendezéseinek és környezetének pillanatnyi állapotáról nem csak kvalitatív, hanem kvantitatív információkat gyűjtsünk, illetve valósidejű felügyeletet tudjunk megvalósítani megadható küszöbértékekkel, automatikus riasztással.

Ezen funkciók megvalósítására hoztuk létre a BUSMAN (Basic Unmanned Station MANager) távfelügyelő rendszert, egy önálló, autonóm működésű egységet, ami alkalmas távoli, kihelyezett, vagy zárt területű berendezések (pl. kültéri egységek, konténerek stb.) felügyeletére, diagnosztikájára akár távolról is.

A rendszer alkalmas az általa figyelt, illetve gyűjtött információk továbbítására egy központi felügyeleti rendszernek. Komplex, moduláris felépítéséből adódóan rugalmasan bővíthető, és konfigurálható eszköz. A távoli, kihelyezett egységhez természetesen valamilyen úton (lehet vezetékes, vagy akár vezeték nélküli - rádiós, lézeres, stb. - is) csatlakozni szükséges, ami az információáramlást lehetővé teszi. Az adatok továbbítása elsősorban szabványos ethernet felületen keresztül, TCP/IP protokoll felhasználásával történik, és egy központi helyre futhat be, ahol több ilyen egység egyszerre, akár távolról is menedzselhető. Lezárt, konténeres berendezések vagy zárt területű géptermek esetén a bejutást a központból, távolról lehet engedélyezni, illetve letölteni az engedélyezésekhez szükséges információt.

A felügyeletet ellátó egységhez különféle „perifériás” egységek, szenzorok kapcsolhatók, ezeken keresztül valósul meg a környezeti paraméterek figyelése, mérése, illetve távolról kezdeményezett beavatkozások végrehajtása. Így lehetőség van a különböző tápfeszültségek, a bejövő erősáramú ellátás, a tartalék áramforrások, akkumulátorok, a külső és belső hőmérséklet, a füst, valamint behatolás jelzők és beléptetők ellenőrzésére, szükség szerinti vezérlésére.

A BUSMAN rendszer alapja egy ipari PC modul ami lehetővé teszi a különböző perifériák felfűzését, illetve a begyűjtött adatok intelligens feldolgozását és továbbküldését. Ezzel a felépítéssel létrehozható a helyszínfüggő kiépítés, - akár ahány helyszín, annyiféle kiépítés –, úgy hogy a
központi feldolgozó rendszer azonos felületen kap információkat, illetve azonos felülettel tudja ezeket vezérelni. Az egység többféle kivitelben is szerelhető, így eltérő tápfeszültségről is használható, valamint a be- és kimenetek száma is változtatható. 

Példa a felhasználásra

A BUSMAN rendszer gyakorlati felhasználására példa egy országos IP hálózat felügyeleti rendszere. Az adatátviteli hálózat számos vonali csomóponttal rendelkezik, ahol mikrohullámú, optikai és egyéb adatátviteli berendezés üzemel a legkülönfélébb földrajzi helyeken, gyakran a lakott 20 településektől távoli pontokon.

E csomópontok – amelyek egyfajta konténerként képzelhetők el – mindegyikében szünetmentes tápegységek, klímaberendezések egészítik ki az adatátvitelért felelős eszközök körét. A konténerek távfelügyeletét a BUSMAN egységek biztosítják, kihasználva azt a körülményt, hogy valamennyi konténerben rendelkezésre áll IP hálózat. A távfelügyelet keretében a BUSMAN speciális perifériái gondoskodnak a konténerbéli körülmények megfigyeléséről. Nyomon követik a tápfeszültségek, a hőmérséklet változását, riasztanak, ha illetéktelen behatolás történik, vagy tűz ütne ki. A rendszer lehetővé teszi a konténer ajtaját nyitó biztonsági kód határidőhöz kötött megváltoztatását, a belépés jogosultságának ellenőrzését. A konténerben gyűjtött adatokat a rendszer folyamatosan a központban elhelyezkedő felügyelő géphez továbbítja szabványos – SNMP – protokoll, valamint az IP hálózat felhasználásával.

A Dat-Golf Kft. igény esetén bemutatót szervez, lehetőséget biztosít egy már működő rendszer megismerésére. Rendelkezésre tud bocsájtani demo rendszert, melyen keresztül lehetőség van a rendszer működésének részletes megismerésére. Természetesen szükség szerint oktatást tart a rendszerről.

Jellemzők

Busman kártya

· egy önálló, autonóm működésű egység
· komplex, rugalmasan bővíthető és konfigurálható
· kiválóan alkalmas távoli, kihelyezett berendezések (pl. távoli - akár kültéri – egységek, konténerek) távfelügyeletére, távdiagnosztikájára
· a kártyán lévő és a csatlakoztatható szenzorok alkalmasak a környezeti hatások folyamatos figyelésére:
- különböző tápfeszültségek,
- bejövő erősáramú ellátás,
- tartalék áramforrások,
- akkumulátorok,
- külső és belső hőmérséklet,
- füst- és behatolás jelzők ellenőrzésére.

Műszaki információk
· ipari kivitelű, konzolra szerelhető kártya
· 4 analóg bemenet (bővíthető)- 16 digitális bemenet (bővíthető)
· 4 kontaktus bemenet (bővíthető)
· 4 digitális/kontaktus kimenet (bővíthető)
· két hőmérő (egy belső, és egy távoli)
· szabványos Ethernet interfész- RS232 konzolcsatlakozó (alaplapon)

Specifikáció
· sorkapocs az analóg, kontaktus be- és kimenetek számára
· RJ12 a külső hőmérő számára- RJ45 csatlakozó a digitális be- és kimenetek részére
· RJ45 aljzat a 10/100 Ethernet interfész
· Canon 9 tüskés RS232 csatlakozó (alaplapon)
· válaszható külső tápellátás (+12V DC, -48V DC)
· méret: 220x170x30 mm (alaplap és perifériák nélkül)
· áramfelvétel: 12V, max. 800 mA (alaplappal együtt)