Struktúrált kábelezés

Alkalmazás szempontjából a strukturált kábelezés egy univerzális hálózati rendszer, amely adat (számítógép hálózat, internet), hang (telefon) és kép (televízió, kamera rendszerek) átvitelére szolgál.

A felhasználó ezen a hálózaton belül tetszése szerint megválaszthatja, hogy melyik csatlakozó helyet (ajzatott) milyen szolgáltatásra szeretné használni. Akár mikor változtathat az előző döntésén és a patch panelen megváltoztathatja a szolgáltatás típusát és annak elérhetőségét.

Például, egy vállalati szervezeti változás esetén, ha az alkalmazottak munkahelyet változtatnak, rögtön biztosítva van az összes eddigi szolgáltatás elérhetősége számukra minden új munkahelyen (például az eredeti telefon mellék számuk megtartását beleértve).

A strukturált kábelezési rendszer alapvető tulajdonsága az, hogy garantálja az összes ismert és érvényes hálózati protokoll használatát (Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, 10Gigabit Ethernet, analóg.telefonja, ISDN, VoIP,...). Így a vállalatok és szervezetek minden korlátozás nélkül képesek
változtatni, vagy újítani a használt információs technológiákat és a hálózatba bekapcsolandó technikai berendezések bármely gyártótól származhatnak.

Az utóbbi időben a strukturált kábelezési rendszereket nemcsak a klasszikus irodaházakban vagy ipari környezetben használják. Egyre gyakrabban kiépítik családi házakban, vagy lakóparkokban is. Ezekben az épületekben biztosítják a kényelmes és problémamentes TV, PC vagy 7 telefon csatlakozását a háztartás tetszőleges pontján, anélkül hogy az épületek belsejét kábel kötegekkel elcsúfítanák. Az egyes aljzatok szerepköre ismét akármikor megváltoztatható. A közeljövőben a strukturált kábelrendszerek lakó épületeken belüli létesítése sokkal gyakoribb jelenség lesz. Az eddigi analóg típusú TV adást fölváltja a digitális adás (DVB-T, DVB-C, DVB-S) és főleg az óriási fellendülés, ami várható az úgynevezett 3ple Play televízió, szélessávú internet, IP telefónia) szolgáltatások elterjedésével. 

Vállalati telephelyek, irodaházak, gyártó-üzemek, logisztikai központok, raktárak struktúrált hálózatának kialakításánál - a megrendelői igények maximális szem előtt tartásával, - a lehető legjobb műszaki tartalom összeállítása mellett, minőségi termékek alkalmazásával egy tökéletes minden igényt kielégítő és kényelmet szolgáló hálózat kiépítése az elsődleges célunk.